/ Skådning /

Brandkronad kungsfågel vid Stenboudd

Under gårdagen fick det bli en tur ner till Stenboudd tillsammans med min föräldrar. Det var ett helt fantastiskt väder och det låg en ljudmatta över ängarna. Det verkade vara tävling mellan fåglarna om vem som kunde låta mest. Storspovar, strandskator, tofsvipor och större strandpipare hördes överallt. Sädesärlorna har verkligen kommit ordentligt och likaså kunsfåglarna. Efter en god fika gick vi ett varv i dungen. Till vår stora glädje dök det plötsligt upp en brandkronad kungsfågel! Den var dock väldigt rörlig högt upp i trädkronorna och ville gärna inte vara med på bild. Jag hann endast få två bilder på den.
 
Brandkronad kungsfågel, Stenboudd 30/3-14
 
Brandkronad kungsfågel, Stenboudd 30/3-14
 
I dungen fanns det minst 60 kungsfåglar och gott om rödhake och taltrast. Stegelits och grönsiska hördes sjunga från talltopparna.
 
Rödhake, min favoritfågel.
 
Det är inte lätt att få syn på taltrastar, det gäller att smyga!
 
En havsörn satt och spanade på oss.
 
En brushane, min första i år, drog rakt över våra huvuden.
 
Överallt sprang det sädesärlor. För bara en vecka sedan såg jag min första!
 
/ Allmänt /

Brandkronad kungsfågel!

Under den senaste veckan har det fullkomligt öst in brandkronade kungsfåglar i södra Sverige. I skåne har en bra bit över 100ex rapporterats och bara på öland är över 30ex sedda. Med tanke på att det ett normalt ÅR ses mellan 5-10 ex på¨ön så är det exceptionellt! Jag åkte efter jobbet ner en sväng till Stenåsabadet och hade turen att få njuta av två snygga hanar. Brandkronad kungsfågel är verkligen en av de vackraste arterna jag vet! Förutom dessa snygga fåglar är det nu gott om storspovar, spelande enkelbeckasiner, rödhakar och trastar! Till och med en gransångare höll till nere vid badet.
 
Det är väldigt akrobatiska fåglar, de klänger som små möss på grenar och stammar.
 
 
Det är lätt att förstå varför de fick namnet brandkronad kungsfågel!
 
Det är inte så ofta man ser dem hoppa öppet mitt på en gräsmatta. Men denna hanen tyckte att det fanns mycket gott att hitta där.
 
Brandkronad kungsfågel, Stenåsabadet 24/3-14
 
En riktig juvel!
 
Ibland var de lite väl närgågna!
 
Här är en hane av vår vanliga kungsfågel, en kusin till den något vackrare brandkronade kungsfågeln.
 
 
/ Skådning /

11 mars

Solen fortsätter att värma och fåglarna sjunger verkligen överallt! På vädret igår förvarnade de dock om ett bakslag nästa vecka... Vi får väl se! På vägen till jobbet stannade jag vid Frösslundabron och tittade på alla mesar som käkade på matningen som Robert Lager satt upp.
 
Blåmes, Frösslundabron
 
Blåmes, Frösslundabron
I diket dök det plötsligt upp en snygg fasantupp! Gillar verkligen fasaner, framförallt så här stiliga hanar!
 
Fasan
 

Kajorna på jobbet har siktat in sig på vår skorsten. Det är många som slåss om den så det gäller att vakta!