/ Skådning /

Ännu en kall dag

En kaja stod still i vinden utanför kontorsfönstret idag. Det är inte utan att man blir imponerad av deras spänst och uthållighet. Det ser så enkelt ut för dem. Skulle jag ställa mig i vinden skulle jag inte se lika spänstig ut vill jag lova. Det är en hård östlig vind som har ett stadigt grepp om Öland just nu. Men det har i alla fall kommit lite snö, det lyser upp en annars mörk tid. Utanför tubrummet på Naturbokhandeln låg det både igår och idag en flock med tio rapphönor. En bristvara på Öland.
 
Genom åren har Öland bjudit mig på många oförglömliga upplevelser, här nedan presenterar jag några av dem.
 
Stäppörn under vintermåne, februari 2011 i Ottenby
 
 Skärsnäppa rider vågen, februari 2010 på Neptuniåkrar
 
 Ökenstenskvätta, oktober 2010 på Stenboudd
 
 Vitvingad trut, januari 2012 i Byrum på norra Öland
 
 Svartvingad vadarsvala, september 2008 på Ölands södra udde
/ Allmänt /

Bister eftermiddag

2014-01-26. Jag gillar inte vintern. Eller visst, i ett par veckor är det trevligt. Men kylan, blåsten och snön det är inget för mig. Jag vill kunna skåda i jeans och tröja, inte i 17 lager kläder. Hur som helst så blev det en tur till ön idag där jag mötte Jonas Johansson, som tillsynes hade minst 20 lager kläder på sig. För någon vecka sedan skrev jag om Igelmossen som känns som en skog mitt i Småland. Igår upptäckte paret Price en hökuggla på platsen, en art jag tänkte på förra gången jag gick där. Jonas och jag eftersökte ugglan runt mossen en stund utan framgång. Stenknäckar och en flock sidensvans sågs i området.
 
Sidensvans, Tveta.
 
Efter en tur genom skogen längs Bostorpsvägen blev det ett snabbt stopp i Gårdbyhamn. Det blåste så gott som kuling och var flera minusgrader. Det var så otroligt kallt att besöket blev kortvarigt. Isen börjar lägga sig i de Öländska vikarna.
 
Bläsingehamn i snörök
 
 
Jonas Johansson
 
Jonas, tapper som han är spanade av havet i hopp om någon rolig mås eller trut. Men det blev mest tårade ögon och skakande händer. Med kalla fingrar blev det till att styra hem mot Kalmar igen. I Färjestaden hann vi njuta av ett gäng trastar som käkade äpplen. Jag älskar trastar! Nu väntar en veckas arbete, hoppas ni haft en trevlig helg!
 
 
Björktrast i snöyra
/ Allmänt /

Blast from the past

Jag har alltid gillat tättingar - att på hösten gå i östliga dungar på Öland i hopp om att få syn på något "vingband" har alltid triggat mig. Jag har flera gånger kommit i närkontakt med dessa små juveler som jag tycker är otroligt läckra! Nu när fågeltillgången är mager är det lätt att drömma sig bort. Här kommer tre bilder på härliga möten från olika platser i Sverige.

Denna taigasångare fotograferade jag vid Kungsgården på södra Öland 28 september 2008. Det tog 1,5 timme innan den satte sig på fläderbuskens bärklase.
 
Denna brandkronade kungsfågel fotograferade jag i södra Skåne i början av April 2009. En av mina favoritfåglar. Otroligt snygga!
 
Den här bergstaigasångaren dök upp i Skärlöv på Öland i slutet av Oktober 2009. Det blev min första för ön. En riktig raritet!

Den här taigablåstjärten gladde många skådare mitt i smällkalla vintern i Skåne 2010. Ännu en av mina favoritfåglar.
 
Hoppas 2014 ger många härliga möten med vanliga och ovanliga fåglar!