/ Allmänt /

Vårtecken!

Även om det bara är den 16 februari så ser man nu allt fler vårtecken i naturen. Idag gjorde jag ett besök vid Stenboudd. Solen smekte ansiktet, de sydliga vindarna är inte lika kalla som de varit tidigare under vintern. Ett tydligt vårtecken är att grågässen har börjat bryta sig ur de stora flockarna och bilda par. Antalet grågäss har för övrigt skjutit i höjden och idag såg jag flera stora flockar. En flock med flera hundra gräsänder låg utanför hamnudden. Även två större flockar sjöorre guppade omkring bland vågorna. Alldeles nära stranden dök en smålom oavbrutet.
 
Två par grågäss drog upp över strandängarna, ivrigt kacklande.
 
Överallt flög det grågäss idag, ett tydligt vårtecken!
 
Ibland fick man ducka. Lägg märke till de mörka fläckarna på buken som långt ifrån alla grågäss uppvisar.
 
En flock med salskrakar drog förbi. Det var faktiskt lokalkryss för mig. Väldigt kul!
 
I vinter har det varit klent med steglitser på Öland. Dessa två fåglar smaskade fröer från vinterståndarna. Otroligt snygga fåglar!
 
Det är verkligen skönt att känna att våren är på väg. Ser verkligen fram emot tiden vi har framför oss. Det är faktiskt inte mycket mer än en månad kvar innan pärlbanden av ejdrar börjar sträcka upp i sundet.
 
På eftermiddagen fick det bli en tur in i Småland där vi fick ett möte med en fågel jag inte sett på tio år. Berguv!!
 
En otrolig känsla att höra det djupa "hoandet" från berguven samtidigt som den betraktade oss från talltoppen. En upplevelse som nu är lagrad i mitt hjärta.