/ Allmänt /

Kroppkakeracet 2014

2014-02-01. Vintern kan för många skådare kännas som en transportsträcka fram till den härliga våren. Det var under en kall period förra vintern som idén om ett fågelrace ploppade upp. Ett race mitt i den smällkalla vintern kanske kunde liva upp? Sagt och gjort, första helgen i februari 2013 gick racet av stapeln och det blev en stor succé! Vi bestämde oss för att göra detta till en tradition. Gångna helgen var det alltså dags igen. Lag "Schildts list" bestående Elsy-Britt Schildt, Robert Lager och undertecknad mötte upp i Skogsby 06:30 för transport upp till norra Öland.
 
Två sjungande svartmesar och en grönsiska gladde oss vis stoppet vi Hagskog. Robert Lager spanade efter talltita.
 
Väl uppe på norra udden var det en bister vind som mötte oss. Men det skrämde inte oss. Vi vandrade ut på fyrön där många arter kunde hängas in. Bland annat tordmule, tobisgrissla, tordmule, dvärgmås, smålom och mycket annat.
 Stora snövallar försökte stoppa oss från att komma ut på fyrön. Men Elsy tog sig lätt igenom.
 
 Långe Erik, den 32 meter höga fyren som öppnade 1845 välkomnade oss.
 
I lä ute på fyrön kunde vi bocka av många trevliga arter.
 
 
 
 Efter norra udden körde vi via Nabbelund, Bödahamn och Högbyhamn till Kapelludden. Där tornfalk, sädgås och råka sågs. Vi blev faktiskt ensamma om att se tornfalk denna dag!
 
Mörkt och kallt vid Kapelludden
 
I reglerna står det att tre extra poäng ges till det lag som kan uppvisa en bild då laget är samlat framför Kroppkakestenen i Folkeslunda. Denna sten är till formen som namnet antyder väldigt lik en stor kroppkaka. Här ser ni oss samlade framför denna sten.
 Markus, Elsy-Britt och Robert
 
Efter ett par korta stopp avslutade vi dagen i området runt Mörbylånga. Här såg vi 8 trädlärkor, vinterhämplingar, hämplingar och mycket annat.
 Trädlärkor
 
 
 
Bofinkar och en joggare.
 
På eftermiddagen bröt plötsligt solen igenom och skapade ett vackert ljus.
 
 
På kvällen kom belöningen. Läckra kroppkakor från Arontorp. Efter en artgenomgång med de sex lag som ställde upp i tävlingen stod vi som silvermedaljörer. En placering som vi var väldigt nöjda med. På delad förstaplats kom Leif Dahlgrens och Kalle J Löfbergs lag. Hoppas vi ses nästa år!
 
 
 
#1 / / Catharina Engebrand:

Ni hade trots allt tur med vädret:-) Vad häftigt med trädlärkorna- tycker ivarjefall jag!
Fin blogg Markus! !!

#2 / / Markus:

Tack Catharina :)!